Narednih 15 dana: Bez izlaska iz kuće, zabranjena i okupljanja objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva

Novim privremenim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zaštitu građana od  koronavirusa zabranjen je izlazak iz objekta stanovanja od 19 do 5 sati ujutro od ponedjeljka do petka .

Vikendom će mjera važiti od subote od 13 do ponedjeljka do 5 sati ujutro.

“Zabrana važi za sve osim za izuzetke obuhvaćene naredbom”, objašnjeno je iz NKT.

Za vrijeme trajanja ove zabrane, lica koja izvode kućne ljubimce, mogu da borave na javnoj površini, najviše 60 minuta.

“Ova zabrana ne odnosi se na lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji-uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac”, pojašnjeno je iz Vlade.

Djeci mlađoj od 12 godina zabranjen je boravak na otvorenom javnom prostoru, u periodu od 5 do 19 časova, bez prisustva jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva, uz obavezu pridržavanja propisane mjere udaljenosti od drugih lica najmanje dva metra;

“Zabrana sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama. Zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Mjere su privremenog karaktera i primjenjivaće se 15 dana od dana stupanja na snagu ove naredbe”, saopšteno je iz Vlade.

Leave a Reply