Informator za studente i učenike

Dragi studentu/učeniče,

Pred tobom je informator koja ima za cilj da te bliže upozna sa infekcijom COVID-19, kao i smjernicama kako sam/a možeš doprinijeti spriječavanju širenja ove infekcije u tvom studentskom/učeničkom domu.

Kao što znaš, ova infekcija širi se veoma lako sa osobe na osobu i bez obzira što se zdravstveni sistem svim snagama bori protiv toga, borba neće biti uspješna osim ako nam svojim ponašanjem i primjerom ne pomogneš.

Kao prvo – budi informisan. Informisanost i odgovoran pristup je ključ suzbijanja epidemije. Moraš znati koji su simptomi infekcije COVID-19, kako da se ponašaš, kome da se obratiš, kako da se zaštitiš i kako da zaštitiš druge od sebe. Ne podliježi kojekakvim neprovjerenim informacijama i glasinama.

Dakle: ako imaš povišenu tjelesnu temperaturu, ako kijaš, kašlješ, imaš probleme sa disanjem i ako si boravio u područjima koja su pogođena novim koronavirusom – obavezno stavi masku, obavjesti prijatelje iz svoje neposredne
okoline i telefonom se javi izabranom ljekaru ili nadležnom epidemiologu.

Najaktuelnije informacije o infekciji COVID-19 možeš dobiti sa web site-a Instituta za javno zdravlje  ww.ijzcg.me/me/ncov

Vodi računa o sebi – odmaraj i spavaj što više, konzumiraj vitamine, voće i povrće, izbjegavaj prenatrpana mjesta, žurke, alkoholna pića i kasne noćne izlaske. Izbjegavaj ljubljenje, grljenje i druge nježnosti sve dok sumnjaš da si (ili tvoj partner) bolestan.

Bezbjedna udaljenost od bolesne osobe iznosi 2 metra.

Vodi računa o higijeni: što češće peri ruke a naročito ako kijaš, kašlješ ili ti curi nos. Ruke peri temeljno – najmanje dvadeset sekundi tekućom vodom i sapunom pa ih obriši papirnim ubrusom koji ćeš odmah baciti. Uvek uz sebe imaj i sredstvo na bazi alkohola kojima ćeš dezinfikovati ruke ukoliko nijesi u mogućnosti da ih opereš.

Posebnu pažnju posvjeti higijeni svoje sobe – zajedno sa cimerima napravi raspored čišćenja toaleta, stolova i radnih površina. Posebnu pažnju obratite na kvake i druge površine koje često dodirujete. Sve ove površine čistite više puta dnevno 70% alkoholom ili 1% rastvorom Asepsola ili nekim drugim dezificijensom na bazi alkohola ili aktivnog
kiseonika. Uvek poštuj upustva proizvođača odštampana na pakovanju!

Što češće provjetravaj sobu. Kada napuštaš sobu, ostavi prozore otvorene a kada si u sobi trudi se da prozori budu što duže otvoreni.

Napravite raspored kreveta u sobi tako da zauzimaju najveću moguću udaljenost jedan od drugog. Ako se kreveti ne mogu pomjerati, postavite jastuke tako da su vam uzglavlja na što većem rastojanju. Potrudite se i da budete leđima okrenuti jedno drugom.

Vodi računa o provjetravanju i higijeni svih zajedničkih prostorija i površina – čitaonica, hodnika, ograda na stepeništu… Izbegavaj dodirivanje svih površina na kojim se može virus zadržati. Kada dođeš u čitaonicu, prije nego sjedneš za sto, prebriši ga vlažnom alkoholnom maramicom ili drugim dezinfekcionim sredstvom. Redovno
provetravaj čitaonicu i pravi češće pauze na svježem vazduhu. Ako primjetiš da neko u čitaonici ima simptome, zamoli ga/je da se vrati u svoju sobu i da obavjesti ljekara.

Kada kijaš ili kašlješ prekrij nos i usta papirnom maramicom a nakon toga maramicu odmah baci u kantu za smeće a ruke potom operi ili ih prebriši sredstvom na bazi alkohola. Ako nemaš papirnu maramicu, kijaj i kašlji u svoj rukav a ne na dlanove.

Izbjegavaj da dodiruješ nos, oči ili usta jer se virus na taj način širi. Nemoj da uzimaš lijekove na svoju ruku. Konsultuj se sa ljekarom prije nego što počneš da uzimaš i „najobičnije“ lijekove za prehladu koje imaš u fioci ili si ih upravo kupio u apoteci.

Kada ti ljekar predloži kućno liječenje, razmotri sa roditeljima da li su u mogućnosti da ti organizuju prevoz do kuće. Nemoj putovati javnim prevozom sve dok imaš simptome.

Ako baš moraš da koristiš javni prevoz ili taxi usluge, obavezno usta i nos prekrij maskom. U dom i na fakultet/školu se možeš vratiti tek nakon prestanka simptoma.

Nemoj da brineš o propuštenoj nastavi. Svi fakulteti će izaći u susret studentima koji eventualno obole od infekcije COVID-19, i zajedno će sa predstavnicima studentskog parlamenta iznaći način „učenja na daljinu“ ili druge načine za nadoknađivanje propuštenog gradiva.

Preuzmi ovdje

Leave a Reply